Lucian Maran

home

Windows Azure - ce DataCenter sa alegi?

21 Jun 2014

Criteriul de proximitate

Ca o regula simpla, timpul de raspuns este direct proportional cu distanta (geografica) dintre utilizatorii unei aplicatii si DataCenter-ul care gazduieste aplicatia. Spre exemplu, daca aplicatia mea se adreseaza preponderent publicului din Romania, atunci - aplicand acest criteriu - voi alega DC-ul Azure din Amsterdam.

Dar hai sa vedem care sunt diferentele din cele 2 DC-uri disponibile in Europa. Eu cunosc 2 instrumente de masura:

  1. http://azureping.info

  1. http://azurespeedtest.azurewebsites.net

Asadar, cel putin pentru Romania (ambele masuratori fiind facute din Tm) am putea folosi oricare din cele doua datacentere, cu performante asemanatoare in ceea ce priveste timpul de raspuns.

Interconectarea cu datacenter-ele altor furnizori

In caz ca trebuie sa decid intre 2 variante sensibil egale (vezi mai sus) va trebui sa aplic un 'criteriu de departajare'. Sa luam spre exemplu urmatorul scenariu:

Am o aplicatie care vreau sa ruleze pe o instanta cu hdd SSD de la Digital Ocean. In acelasi timp, vreau ca aplicatia sa foloseasca Azure Table ca baza de date nosql.

Fiindca latenta dintre appLayer si dataLayer trebuie sa fie minima, trebuie ca datacenter-ele care gazduiesc cele 2 servicii sa fie cat mai aproape unul de altul. In final as alege:

PS Am aratat aici ca latenta dintre Digital Ocean si Azure este de doar 2ms.

Concluzie

Desi ambele datacentere Azure din Europa ofera aceleasi performante, in cazul meu am ales Amsterdam datorita posibilitatii de a ma conecta, practic la viteza unui LAN, cu unul dintre furnizorii cu care intentionez sa 'colaborez': Digital Ocean.

comments powered by Disqus