Lucian Maran

home

Instalare Jekyll pe Windows 8.1

01 Jan 2014

Update (30.05.2015)

Am reinstalat Jekyll folosind bundler (in loc de gem install github-pages), asa cum e descris aici. In continuare pot apela:

Ca rezultat, pachetele instalate (ruleaza github-pages versions) au fost identice ca versiune cu pachetele folosite pe github.


Instalare

Asigura-te ca ai deja instalat Ruby, RubyGems si RubyDevKit. Pentru detalii poti consulta precedentul articol.

Jekyll se poate instala ca si un Gem independent, dar prefer ca instalarea lui sa se faca prin pachetul github-pages. In felul acesta, pe langa Jekyll se instaleaza si toate dependentele necesare, rezultand astfel un mediu de productie cat mai apropiat de Github.

gem install github-pages

Observatii: - in timpul instalrii vor aparea cateva mesaje de eroare de tipul "unable to convert "\x90" from ASCII-8BIT to UTF-8 for..." dar se pot ignora fiindca se refera doar la pachetele de documentatie - se vor instala astfel 25 de gem-uri. Aceste se pot vedea in folder-ul "C:\Ruby200-x64\lib\ruby\gems\2.0.0\gems" (cele din figura, minus cele 4 marcate ca fiind deja instalate default)

Verificarea instalarii

OBS: daca primesti un mesaj de eroare legat de libraria pygments poti sa mergi in fisierul "_config.yml" (din radacina blog-ului) si sa setezi un alt sintax highlighter. Ex: highlighter: rouge. Pygments este o librarie Python folosita pt. formatarea codului. Daca vrei sa o folosesti, asigura-te ca ai Python instalat (Python 2.7 fiindca cu Python 3 se pare ca sunt ceva probleme) si ca exista o cale in PATH catre python.exe.

Monitorizarea automata a modificarilor (optional)

UPDATE (23.11.2014) - in versiunile mai noi, monitorizarea automata se face implicit (nu mai este necesar param. -w)

OBS: necesita in prealabil instalarea unui pachet ruby: gem install wdm. Windows Directory Monitor (WDM) este o librarie care detecteaza modificarile aparute in directoare.

In acest moment este suficient sa dai un refresh la browser daca vrei sa pre-vizualizezi modificarile facute (nu mai trebuie sa repornesti Jekyll-ul).

Comenzi utile

comments powered by Disqus