Lucian Maran

home

Replicare Master-Slave cu MySql in Windows Azure (partea II - Instalarea MySql pe Windows Server 2012)

07 Apr 2013

Procedura de instalare este descrisa f. bine aici pentru Windows Server 2008 R2 si MySQL 5.5. Pentru Windows Server 2012 si MySQL 5.6 diferentele sunt nesemnificative.

Singurul loc unde am intampinat probleme a fost la Windows Firewall. A trebuit sa deschid manual portul Public pe 3306 fiindca installer-ul de MySQL a deschis doar variantele Private si Domain ale respectivului port.

1: Instalezi VM folosind imaginea de Windows Server 2012

2: Stabilesti numele si configuratia:

3: Introduci numele sub care masina MySQL va fi accesata din exterior. Selectezi apoi un storage account, adica locul unde va fi depozitat blob-ul ce va contine drive-ul C.

4: Odata masina creata adaugi un disk virtual de 5GB (un blob, viitorul drive F) in care urmeaza sa stochezi datele din MySQL

5: Stabilesti dimensiunea viitorului disk (ex: 5GB)

6: Te conectezi remote la VM si atasezi disk-ul recent creat la SO (Disk Management)

7: La final verifici ca disk-ul este formatat:

8: De pe server pornesti IE si descarci installer-ul (NU kit-ul) de MySQL Community Edition (daca nu ai cont poti sa-ti faci unul gratuit)

9: Pornesti instalarea:

10: Daca este o masina de productie instaleaza “Server Only” si nu uita sa redirectezi instalarea catre disk-ul atasat mai sus (F):

11: Verifica bifa care iti deschide portul 3306 pe firewall:

12: Daca esti pe Master, poti sa adaugi deja user-ul sub care va rula procesul de replicare:

13: Si gata:

14: Installer-ul de MySQL deschide pe firewall doar profilele Public si Domain pt. portul 3306:

15: Daca vrei sa accesezi MySQL-ul din afara Azure (ex: din propriul LAN, pt. administrare) atunci deschide si profilul Public:

16: Adauga din portalul de Azure un Endpoint care sa permita accesul din exterior catre VM (initial este permis doar accesul pt. conectare remote – RDP):

17: Tot traficul receptionat de Azure LoadBalancer pe 3306 va fi redirectat la portul 3306 al VM:

18: In acest moment s-a finalizat instalarea server-ului MySQL. Poti testa conexiunea spre acest serviciu ruland un TELNET de pe o statie din exterior.

OBS: daca testezi din LAN-ul local (Intranet) atunci asigura-te ca accesul spre 3306 nu iti este blocat de firewall-ul companiei.

19: Iar raspunsul, daca totul este ok, va fi de forma:

comments powered by Disqus