Daca doresti pt. WordPress o tema customizabila atunci nu poti ignora Atahualpa, cu aproape 300 de optiuni si 650.000 de download-uri. Daca doresti mai mult de atat, autorii acestei populare teme bytesforall au realizat o aplicatie comerciala ThemeFrame - (80$) care iti permite, folosind cunostinte minime de CSS, HTML, JavaScript si PHP, sa-ti construiesti propria tema.
Instalare
Instructiunile de instalare se gasesc aici. Cu serviciile din WAMP pornite pe PC-ul local (Apache, SQLLite, PHP), aplicatia se acceseaza din browser: http://localhost/themeframe (in varianta Beta am lucrat cu Mozilla; cu IE nu a functionat). Locatia fizica implicita unde sunt localizate fisierele aplicatiei este "...\wamp\www\themeframe".
Modul de functionare al aplicatiei
Aplicatia incepe cu o customizare "basic" ale carei setari sunt preluate dintr-o BD SQLLite (fisierul "...\wamp\www\themeframe\sqlite\thfrdb"). La orice operatie de salvare, modificarile efectuate se memoreaza in aceeasi BD SQLLite. Fisierele aferente noii teme se creaza "on-the-fly", in momentul in care se face publicarea prin FTP. Exista si varianta in care aceste fisiere pot fi generate manual, din aceeasi sursa, folosind meniurile "Get Whole Theme as ZIP" sau "Get Single Theme Files".
Atentie! ThemeFrame nu poate edita o tema plecand de la fisierele acesteia (php, css, js, imagini etc). Nici macar atunci cand aceste fisiere au fost generate cu ThemeFrame. Exista doar 2 metode de a importa o tema:
- varianta oficiala: se importa fisierul "thfr-settings-localhost*.txt" exportat in prealabil din aceeasi aplicatie
- varianta neoficiala: se suprascrie fisierul aferent bazei de date cu o varianta anterior salvata (fisierul "...\wamp\www\themeframe\sqlite\thfrdb")
La transferul prin FTP se copiaza doar fisierele de configurare, nu si fisierele media (ex: poze). Acestea tb. copiate manual in folderul blog-ului (".../wp-content/themes/my-new-theme/images/").
Atentie! Modificari ale temei NU se vor face direct din sectiunea "wp-admin" a site-ului decat pt. testare. In caz contrar, modificarile astfel facute vor fi suprascrise la primul transfer prin FTP facut din ThemeFrame.
Setari pt. FTP-Transfer
Setarile pt. server, user, parola si nume-tema sunt clare. Pentru "Path to WordPress Themes directory" am introdus calea "maran.ro/wwwroot/blog/wp-content/themes". Asta fiiindca blog-ul nu l-am instalat direct in radacina (wwwroot) ci intr-un folder situat pe nivelul imediat superior (blog).
Modificari personale aduse la framework
1) Memorare parola pt. FTP-Transfer. Implicit, la salvarea setarilor din sectiunea "FTP-Transfer" se memoreaza toate valorile, mai putin parola de la contul de FTP. Ca sa nu fiu nevoit sa introduc parola la fiecare update, am facut urmatoarea modificare in fisierul tfftptransfer.php:
$user_pass = $_POST['ftp_user_pass'];
(old)$user_pass = 'parola';
(new)
2) Localizar in RO: in principiu, toate denumirele se pot modifica prin editarea fisierului "includes/tfcreatephpfile.php_".